To były ulubione ciasteczka mojego Taty.
Delikatne, maślane, lekko chrupiące.
Idealne do hebraty w długie zimowe wieczory, które właśnie nadeszły ...
Potrzebujemy:
200 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżek mleka
1 łyżeczki pasty waniliowej lub torebki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
100 g suszonej żurawiny
wiórków kokosowych
Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy mleko, wanilię, sól, makę. Do masy wsypujemy żurawinę i dobrze mieszamy.
Formujemy z ciasta wałki, które smarujemy wodą, Na folię aluminiową wysypujemy wiórki kokosowe. Obtaczamy w nich walki z ciasta a następnie zawijamy wałki w folię i wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone i twarde wałki ciasta kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Układamy plastry na papierze i pieczemy kilkanaście minut. Do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz