środa, 27 listopada 2013

Ciasteczka z suszoną żurawiną


To były ulubione ciasteczka mojego Taty.
Delikatne, maślane, lekko chrupiące.
Idealne do hebraty w długie zimowe wieczory, które właśnie nadeszły ...
 

Potrzebujemy:
200 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżek mleka
1 łyżeczki pasty waniliowej lub torebki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
100 g suszonej żurawiny
wiórków kokosowych

Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy mleko, wanilię, sól, makę. Do masy wsypujemy żurawinę i dobrze mieszamy. 
 
 
 
 
Formujemy z ciasta wałki, które smarujemy wodą, Na folię aluminiową wysypujemy wiórki kokosowe. Obtaczamy w nich walki z ciasta a następnie zawijamy wałki w folię i wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
 
 
 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone i twarde wałki ciasta kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Układamy plastry na papierze i pieczemy kilkanaście minut. Do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz