środa, 26 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Najprostsze ciasto drożdżowe. Idealne.
Jeśli ktoś miał zawsze obawy, że drożdżowe mu nie wyjdzie,
że to dużo roboty, wyrabiania itd.
to z tym przepisem zmieni zdanie.


Do ciasta potrzebujemy:
4 szklanek mąki pszennej
szklanki mleka
szklanki cukru
szklanki roztopionego masła
50 g drożdży
laski wanilii lub torebki cukru waniliowego
4 jaj
1 kg rabarbaru

kruszonka:
0,5 schłodzonej kostki masła
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i pół szklanki mleka robimy zaczyn. Odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy warstwowo: szklankę mąki, na to pół szklanki cukru wymieszanego z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym, na to wylewamy podrośnięty zaczyn, dodajemy szklankę mąki, wymieszane w kubku jaja, znowu szklanka mąki, pol szklanki cukru, masło, reszta mleka i pozostała część mąki.
Odstawiamy na 3 h.


Z podanych składników widelcem wyrabiamy kruszonkę - do konsystencji drobnych grudek. Wstawiamy kruszonkę do lodówki.
1 kg rabarbaru obieramy z włókien, kroimy na kawałki i przesypujemy cukrem


Po ok. 3 h wyrabiamy krótko ciasto w misie. Blachę o wymiarach 40 na 25 cm wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Wykładamy ciasto, smarujemy je białkiem i wysypujemy pokrojony rabarbar (odciśnięty z soku). Na wierzch wędruje kruszonka. Zostawiamy na ok. 20 minut żeby podrosło. 
Wstawiamy do gorącego piekarnika, góra dół 175C, na ok. 1 godzinę. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz