Przepis na to ciasto umieściła kilka lat temu w sieci niejaka Bajaderka.
Oryginalny przepis jest tak dobry, że zmieniłam go jedynie minimalnie.
Ciasto jest wyśmienite.
Ciasto jest wyśmienite.
Łączy w sobie kwaskowatość rabarbaru z aksamitnym
smakiem kremu waniliowego
i delikatnością pianki, która je okrywa.
Dzieci – co widać na zdjęciu – za nim szaleją.
To ciasto to pyszna zapowiedź lata.
To ciasto to pyszna zapowiedź lata.
Na kruchy spód potrzebujemy:
- 1,75 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 kostki masła
do masy:
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- łyżeczka pasty waniliowej
- 5 szklanek pokrojonego rabarbaru
- 6 białek
- 0,5 szklanki cukru
Obieramy rabarbar z włókien i kroimy na małe kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180
st.C. Blachę o wielkości ok. 30×20 cm wykładamy papierem
do pieczenia. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z masłem. Utworzą się
drobne grudki, które należy wysypać na blachę i wcisnąć w jej dno. Spód
podpiekamy do lekkiego zrumienienia – ok. 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Żółtka łączymy ze śmietanką i
pastą waniliową. Wlewamy to do suchych składników.
Wsypujemy surowy rabarbar i wszystko mieszamy, a następnie wylewamy na
podpieczony spód.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając dodajemy stopniowo cukier. Pianę wykładamy na upieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Studzimy i kroimy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając dodajemy stopniowo cukier. Pianę wykładamy na upieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Studzimy i kroimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz