poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kremowe i delikatne ciasto z rabarbarem



 
Przepis na to ciasto umieściła kilka lat temu w sieci niejaka Bajaderka. 
Oryginalny przepis jest tak dobry, że zmieniłam go jedynie minimalnie.
Ciasto jest wyśmienite. 
Łączy w sobie kwaskowatość rabarbaru z aksamitnym smakiem kremu waniliowego 
i delikatnością pianki, która je okrywa.
  Dzieci – co widać na zdjęciu – za nim szaleją.
 To ciasto to pyszna zapowiedź lata. 



Na kruchy spód potrzebujemy:
  • 1,75 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  0,5 kostki masła  
 do masy:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 szklanek pokrojonego rabarbaru
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki cukru

Obieramy rabarbar z włókien i kroimy na małe kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę o wielkości ok. 30×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z masłem. Utworzą się drobne grudki, które należy wysypać na blachę i wcisnąć w jej dno. Spód podpiekamy do lekkiego zrumienienia – ok. 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Żółtka łączymy ze śmietanką i pastą waniliową. Wlewamy to do suchych składników. Wsypujemy surowy rabarbar i wszystko mieszamy, a następnie wylewamy na podpieczony spód.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając dodajemy stopniowo cukier. Pianę wykładamy na upieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Studzimy i kroimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz