Pączki z owocową marmoladą z dodatkiem konfitury różanej,
skąpane w lukrze ze skórką pomarańczową.
Delikatne, puszyste, najlepsze.
skąpane w lukrze ze skórką pomarańczową.
Delikatne, puszyste, najlepsze.
Potrzebujecie na ich wykonanie około 4 godzin i to będą bardzo dobrze wykorzystane 4 godziny.
Potrzebujemy:
9 zółtek w temperaturze pokojowej
100 g cukru
1 kg mąki pszennej tortowej
100 g drożdży
500 ml mleka
100 g masła
laskę wanilii
30 ml spirytusu
cytrynę
szczyptę soli
marmoladę owocową twardą
konfiturę z płatków róży
cukier puder i sok z cytryny do lukru
skórkę pomarańczową do lukru
Do smażenia:
6 kostek smalcu
dwa surowe ziemniaki pokrojone w plastry
Z drożdży, łyżki cukru, 200 g mąki i szklanki mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem na gładki jasny krem. Do przesianej mąki, dodajemy sól, utarte żółtka, ziarenka z laski wanilii, skórkę otarta z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy pozostałem mleko, zagniatamy. Dolewamy spirytus i wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski.
Na koniec dodajemy masło i nadal wyrabiamy do uzyskania jednolitej, sprężystej konsystencji.
Nakrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu (ok. 1 godziny, zależy od pracy drożdży) ciasto rozwałkowujemy na grubość max. 1 cm. Szklanką wycinamy okręgi, nakładamy marmoladę owocową wymieszaną pół na pół z konfiturą z płatków róży. Lepimy i formujemy pączki.
W głębokim rondlu rozpuszczamy smalec. Sprawdzamy temperaturę wrzucając kawałeczek ciasta. Jeśli skwierczy i wypływa na powierzchnię tłuszcz ma dobrą temperaturę do smażenia. Dorzucamy dwa plastry ziemniaka i zaczynamy smażyć pączki - raz z jednej raz z drugiej strony, przewracając je w tłuszczu długą wykałaczką. Co jakiś czas wymieniamy plastry ziemniaka na świeże. Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik.
Po wystudzeniu pączki lukrujemy. Do lukru - szklanka cukru pudru utarta z dwiema łyżkami soku z cytryny - dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową. Pączki zatapiamy w lukrze i odkładamy na paterę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz