poniedziałek, 18 lutego 2013

Torcik marchewkowy z kremem ananasowym


Eksperymentowałam i się udało. 
Ananas w połączeniu z aromatem cynamonu i czekolady,
a do tego ta cudowna wilgotność ciasta ....
Nie wierzycie, że to może być dobre ? 
Bo to nie jest dobre. 
To jest wyśmienite :)) !
Potrzebujemy: 
4 jaj
szklanki cukru
2 szklanek mąki pszennej 
łyżki cynamonu
2 łyżeczek sody 
3 szklanek drobno startej marchwi 
8 g drobno startej gorzkiej czekolady 
300 ml oleju
szczypty soli 

Do kremu:
250 serka mascarpone
świeżego ananasa

Do polewy:
100 białej czekolady
100 g śmietany kremówki 30%

Mąkę, sól, cynamon i sodę mieszamy w jednej misce. W drugiej ucieramy jaja z cukrem na jasną, kremową masę. Marchew mieszamy z czekoladą.

 

Wszystko łączymy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 C (do suchego patyczka). Studzimy. Przecinamy na pół tak aby powstały dwa blaty.

Robimy krem. Świeżego, dojrzałego ananasa obieramy i kroimy na kawałki. Następnie blendujemy, ale nie na gładko - mile widziane drobne kawałki ananasa :) odsączamy na sitku nadmiar soku.



Serek mascarpone mieszamy łyżką z pulpą ananasową aż do uzyskania jednolitej masy.



Blaty przekładamy masą ananasową, kroimy na porcje i polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Dekorujemy świeżym ananasem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz