niedziela, 17 lutego 2013

Tarta cytrynowa z bezą



Cytrynowy, orzeźwiający smak w połączeniu z kremową konsystencją 
to jeden z moich ulubionych duetów.
Tarta cytrynowa jest pyszna. Można ją podać bez czapeczki z bezy, 
posypaną jedynie cukrem pudrem. 
Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane więc jeśli macie w zasięgu ręki 
dojrzałe cytryny - 3 dorodne sztuki - 
to namawiam na zmierzenie się z przepisem. 

Potrzebujemy do wykonania kruchego spodu:

    200 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    100 g masła
    2 żółtka
    łyżeczkę drobno utartej skórki z cytryny
    łyżkę soku z cytryny 

Do wykonania masy potrzebujemy:
    5 jajek
    120 g cukru
    200 ml śmietany kremówki 30%
    łyżkę mąki ziemniaczanej
    skórkę drobno otartą z 2 cytryn
    150 ml soku z cytryny

Do piany potrzebujemy:
2 białek
100 g cukru
łyżeczkę octu cytrynowego


Składniki na spód łączymy w jednej misce. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce. lodówki na około 1 godzinę. 
Bierzemy się za masę. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok z cytryn. 


Cukier łączymy z mąką. Dodajemy jaja i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy kremówkę, otartą skórkę i na koniec dolewamy sok. 


Okrągłą formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę – również boki – przynajmniej do wysokości ok. 3 cm. Nakłuwamy gęsto widelcem lub wykałaczką i wstawiamy na 15 minut do gorącego (180 - 200 C) piekarnika tak aby ciasto się zrumieniło. 

 
Na podpieczone ciasto wylewamy przygotowaną masę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.
 


W między czasie ubijamy białka na sztywno. Dosypujemy na koniec cukier, dalej ubijamy aż masa będzie bardzo gęsta i dodajemy łyżeczkę octu. Pianę umieszczamy na upieczonej tarcie. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140 C i pieczemy ok. 30 min.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz