Cytrynowy, orzeźwiający smak w połączeniu z kremową konsystencją
to jeden z moich ulubionych duetów.
Tarta cytrynowa jest pyszna. Można ją podać bez czapeczki z bezy,
posypaną jedynie cukrem pudrem.
Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane więc jeśli macie w zasięgu ręki
dojrzałe cytryny - 3 dorodne sztuki -
to namawiam na zmierzenie się z przepisem.
Potrzebujemy do wykonania kruchego spodu:
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
pudru
100 g masła
2 żółtka
łyżeczkę drobno utartej
skórki z cytryny
łyżkę soku z
cytryny
Do wykonania masy potrzebujemy:
5 jajek
120 g cukru
200 ml śmietany
kremówki 30%
łyżkę mąki ziemniaczanej
skórkę drobno otartą
z 2 cytryn
150 ml soku z
cytryny
Do piany potrzebujemy:
2 białek
100 g
cukru
łyżeczkę octu cytrynowego
Składniki na spód łączymy w jednej misce. Szybko zagniatamy ciasto i
schładzamy je w lodówce. lodówki na około 1 godzinę.
Bierzemy się za masę. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok z cytryn.
Cukier łączymy z mąką. Dodajemy jaja i miksujemy do
uzyskania puszystej masy. Dodajemy kremówkę, otartą skórkę i na koniec dolewamy
sok.
Okrągłą formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i
wyklejamy nim formę – również boki – przynajmniej do wysokości ok. 3 cm. Nakłuwamy gęsto widelcem
lub wykałaczką i wstawiamy na 15 minut do gorącego (180 - 200 C) piekarnika tak aby
ciasto się zrumieniło.
Na podpieczone ciasto wylewamy przygotowaną masę.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.
W między czasie ubijamy białka na sztywno. Dosypujemy na
koniec cukier, dalej ubijamy aż masa będzie bardzo gęsta i dodajemy łyżeczkę octu. Pianę
umieszczamy na upieczonej tarcie. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140 C i pieczemy ok.
30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz