środa, 6 lutego 2013

Tort bezowy z kremem karmelowym i bakaliami


Ten tort to uczta dla zmysłów. Chrupiące bezowe blaty z delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzem skrywającym aromatyczną skórkę pomarańczową i siekane daktyle. Krem karmelowy z prażonymi orzechami włoskimi i pistacjami dopełnia dzieła. Bardzo słodki - dla mnie może nawet za słodki, 
ale harmonia smaków cudowna. 
Spróbujcie koniecznie. 


Zaczynamy od blatów bezowych.
Potrzebujemy: 
6 białek ze średnich jaj 
szczyptę soli  
300 g cukru drobnego kryształu (byle nie puder! )
1 łyżeczkę octu winnego białego lub jabłkowego 
30 g skórki  pomarańczowej drobno posiekanej 
8-10 posiekanych daktyli
1 łyżkę mąki ziemniaczanej 

Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Posypujemy je odrobiną soli i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Następnie stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dosypujemy mąkę i na koniec dodajemy ocet. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca. Kończymy ubijanie. Dosypujemy posiekane bakalie i dokładnie mieszamy. 


Na blasze układamy papier do pieczenia i wykładamy ubite białka, formując je w dwa kręgi tej samej średnicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy ok. 1,5 godziny.



A teraz czas na krem. 
Potrzebujemy: 
250 g serka mascarpone
3 łyżki kajmaku (dulce de leche) *
250 ml śmietany kremówki 30% 
garść siekanych orzechów włoskich 
pół garści siekanych pistacji
łyżkę cukru pudru 
Na suchą gorącą patelnię wsypujemy posiekane orzechy i pistacje. Po kilku minutach prażenia dosypujemy cukier puder i intensywnie mieszamy tak aby przykleił się do orzechów i na nich stopił.Wyłączamy gaz i odstawiamy orzechy do wystudzenia. 

Serek mascarpone mieszamy z kajmakiem. Śmietanę ubijamy i delikatnie łyżką łączymy z masą kajmakową. 


Na koniec dodajemy wystudzone orzechy. Mieszamy.


Wystudzone blaty bezowe przekładamy masą tuż przed podaniem. Dekorujemy prażonymi orzechami, ziarnami granatu, listkami mięty. Posypujemy kakao.



* kajmak (dulce de leche) najlepiej kupić gotowy. Uzyskamy go także gotując ok. 2 h puszkę mleka skondensowanego słodzonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz