wtorek, 29 stycznia 2013

Skórka pomarańczowa smażona wg przepisu Babci Reginy



Tak pysznej pomarańczowej skórki jeszcze nie jedliście. Powstała jako dodatek do sernika, maku, kruchych ciasteczek, ale nie mogę się powstrzymać i cały czas podbieram ze słoika... 
 nie można się jej oprzeć :)

Potrzebujemy:
250 g skórki pomarańczowej
(najlepiej z pomarańczy niepryskanych i niewoskowanych.
500 g cukru
Skórki namoczyć na 24 h w zimnej wodzie. Osączyć je następnie na sicie i usunąć z nich albedo - białą część znajdującą się pod skórką. Następnie pociąć w paski.


Z 250 g cukru i dwóch szklanek wody ugotować syrop. Do wrzącego syropu dodać skórki i gotować pół godziny.

Zestawić z ognia i pozostawić na 12 godzin.  Wyjąć skórki. Syrop przecedzić i dodać do niego kolejne 250 g cukru. Gotować do zgęstnienia, włożyć skórki  i gotować na wolnym ogniu aż staną się szkliste (przezroczyste). Wyjąć skórki widelcem, przestudzić i przesypać cukrem kryształem. Włożyć do słoika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz