sobota, 2 marca 2013

Kruche babeczki z musem czekoladowym


Kruche babeczki to mój znak rozpoznawczy.
Blaszane foremki w których je wypiekam są w domu od ponad pięćdziesięciu lat. 
Korzystały z nich moja Babcia i Mama. Teraz służą u mnie.
Wypieczone babeczki zamykam w blaszanej puszce. 
W przypływie ochoty na coś słodkiego wystarczy wypełnić babeczki bitą śmietaną 
i udekorować ulubionymi owocami. 
Pyszne są też z musem czekoladowym i wiśniami z domowej nalewki. 

Potrzebujemy: 
400 g mąki pszennej 
250 g masła 
100 g cukru pudru 
2 żółtka 
łyżeczkę pasty waniliowej

Wszystkie składniki łączymy i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciastem wylepiamy metalowe foremki w kształcie babeczek. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 C). Pieczemy do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące przewracamy do góry dnem tak aby możliwe było usunięcie foremki z babeczki. Babeczki studzimy. 
Z porcji ciasta otrzymamy około 40 babeczek. 



Do musu potrzebujemy:
100 g gorzkiej czekolady 
200 ml śmietany kremówki (30%)
2 jajka
2 łyżki cukru 

Kruszymy czekoladę i roztapiamy ją w kąpieli wodnej (w naczyniu umieszczonym nad gotującą się wodą). Kremówkę ubijamy na sztywno. Jajka należy sparzyć. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno. 
Do ubitych żółtek wlewamy ciepłą czekoladę. Następnie delikatnie mieszamy masę z ubitą kremówką, a na koniec z pianą z białek.  





Mus chłodzimy w lodówce.


Babeczki napełniamy musem. Dodajemy wiśnię bez pestki i dekorujemy miętą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz