Kruche, delikatne, pachnące wanilią. Foremki, które nadały im wiosennych kształów zbierałam już od dawna. Kolekcja jest pokaźna i ku utrapieniu mojego męża cały czas się powiększa ;)
Potrzebujemy:
250 g masła
330 g mąki pszennej
330 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki łączymy i krótko ucieramy. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Z ciasta przy użyciu foremek wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy kilka minut - do zrumienienia - w gorącym piekarniku (180-190ºC).
Wystudzone na kratce ciasteczka umieszczamy w blaszanej puszce. Można je chrupać do herbaty lub wykorzystać w charakterze dekoracji wielkanocnego stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz