piątek, 8 marca 2013

Mazurek orzechowy na białkach


Mazurki. Uwielbiam i każdego roku staram się wykonać jeszcze lepsze. 
Szperam w starych książkach, rodzinnych notatkach. 
W tym roku pierwszy raz podam mazurek orzechowy na białkach. 
Posmarowany konfiturą porzeczkową i udekorowany polewą z gorzkiej czekolady. 
Polecam :)
Potrzebujemy:
białek z 9 jaj w temperaturze pokojowej
250 g cukru pudru
250 g mielonych orzechów - laskowych lub włoskich
konfitury porzeczkowej
polewy czekoladowej zrobionej z:
100 g masła
100 g cukru pudru
120 g gorzkiej czekolady
5 łyżek zimnej wody

Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier i nadal ubijamy aż masa będzie sztywna i błyszcząca. 


Dosypujemy orzechy. Mieszamy. 


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy masłem i posypujmy mąką. Wykładamy masę na grubość max. 2 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C. Pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy i studzimy.


Wykonujemy polewę czekoladową. 
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy cukier i na końcu masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kończymy dodając zimną wodę. Studzimy do letniej temperatury.

Orzechowy spód smarujemy konfiturą porzeczkową. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz