Mazurki. Uwielbiam i każdego roku staram się wykonać jeszcze lepsze.
Szperam w starych książkach, rodzinnych notatkach.
W tym roku pierwszy raz podam mazurek orzechowy na białkach.
Posmarowany konfiturą porzeczkową i udekorowany polewą z gorzkiej czekolady.
Polecam :)
Potrzebujemy:
białek z 9 jaj w temperaturze pokojowej
250 g cukru pudru
250 g mielonych orzechów - laskowych lub włoskich
konfitury porzeczkowej
polewy czekoladowej zrobionej z:
100 g masła
100 g cukru pudru
120 g gorzkiej czekolady
5 łyżek zimnej wody
Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier i nadal ubijamy aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Dosypujemy orzechy. Mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy masłem i posypujmy mąką. Wykładamy masę na grubość max. 2 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C. Pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy i studzimy.
Wykonujemy polewę czekoladową.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy cukier i na końcu masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kończymy dodając zimną wodę. Studzimy do letniej temperatury.
Orzechowy spód smarujemy konfiturą porzeczkową. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz