niedziela, 3 marca 2013

Tiramisu


Chyba nie znam osoby, która nie lubi tiramisu... 
Ten włoski deser zrobił w Polsce ogromną karierę i słusznie - 
aksamitny, rozpływający się w ustach krem w połączeniu z delikatnym biszkoptem 
nasączonym kawą z dodatkiem amaretto. 
Wszystko okryte pierzynką z najlepszego, gorzkiego kakao. 
To musiało zachwycić.
  
Potrzebujemy:
opakowanie podłużnych biszkoptów 
750 g sera mascarpone
 250 ml śmietany kremówki
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
400 ml wystudzonej kawy 
2 łyżki kakao
likier amaretto i ewentualnie likier kawowy - do smaku 


Cztery żółtka i cukier ucieramy aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej ser mascarpone i krótko miksujemy - tylko do połączenia składników.


Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą z serka. Na koniec ubijamy na sztywno dwa białka i także delikatnie, drewnianą łyżką łączymy pianę z masą.


Do schłodzonej kawy dodajemy alkohol. Biszkopty zanurzamy w kawie na chwilę (nie mogą się rozpaść) i układamy w naczyniu.


Na biszkopty wykładamy połowę masy. Na niej układamy kolejną warstwę biszkoptów.


Na ułożone biszkopty ponownie kładziemy masę. Wygładzamy powierzchnię.


Kakao umieszczamy w sitku i przesiewamy na wierzch deseru. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz