Mam w planach wypróbowanie kilku przepisów na paschę.
Zaczynam od popularnego przepisu autorstwa Agnieszki Kręglickiej.
Pascha jest smaczna, aromatyczna, ale dla mnie zbyt maślana.
Spróbuję następnym razem dodać śmietany kremówki.
Potrzebujemy:
2 l mleka tłustego niepasteryzowanego
laskę wanilii
0,5 l kwaśnej śmietany
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalii: rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane orzechy włoskie i migdały.
2 opakowań gazy 1 m x 1 m
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Rodzynki namoczyć w rumie. Pozostałe bakalie oczyścić i posiekać.
Do miski wrzucić ser, dodać cukier puder i stopniowo dodawać masło ucierając mikserem, aż powstanie spójny krem.
Dodać bakalie do masy. Cedzak wyłożyć gazą i wyłożyć na nią masę. Wstawić do lodówki.
Następnego dnia wyłożyć paschę na talerz i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz