sobota, 23 marca 2013

Pascha wielkanocna wg przepisu Agnieszki Kręglickiej


Mam w planach wypróbowanie kilku przepisów na paschę. 
Zaczynam od popularnego przepisu autorstwa Agnieszki Kręglickiej. 
Pascha jest smaczna, aromatyczna, ale dla mnie zbyt maślana. 
Spróbuję następnym razem dodać śmietany kremówki. 

Potrzebujemy:
2 l mleka tłustego niepasteryzowanego 
laskę wanilii 
0,5 l kwaśnej śmietany 
6 jaj
250 g miękkiego masła 
3/4 szklanki cukru pudru 
bakalii: rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane orzechy włoskie i migdały.
2 opakowań gazy 1 m x 1 m 

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.



Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć.  Serek powinien być sypki. 


Rodzynki namoczyć w rumie. Pozostałe bakalie oczyścić i posiekać.  
Do miski wrzucić ser, dodać cukier puder i stopniowo dodawać masło ucierając mikserem, aż powstanie spójny krem. 

Dodać bakalie do masy. Cedzak wyłożyć gazą i wyłożyć na nią masę. Wstawić do lodówki. 


Następnego dnia wyłożyć paschę na talerz i udekorować. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz